Om oss

Historia

Stora_BorîkrajpegStora Boråkra är en praktfull herrgård som fick sitt nuvarande utseende 1880-talet, men Stora Boråkra har anor från Blekinges dansktid. Gården kom i släktens ägo redan 1905, och vi, Staffan och Lil, är den fjärde generationen.

I slutet av 1800-talet fanns flera stora gårdar som en krans kring Karlskrona, då Sveriges andra största stad, dit rika millitärer eller borgare flyttade ut ur den trånga och smutsiga staden.

 

 

 

gamla bilder770 jpegMin mormors far Henrik Berggren köpte Stora Boråkra 1905. Han var bryggare och disponent på Tyska Bryggaregården i Karlskrona. Hans far hade startat ett bryggeri i Lyckeby, som slog sig samman med Tyska Bryggaregården i Karlskrona för att möta den ökande konkurrensen. När Henrik dog 1914 ärvde min mormor, Estrid Fryberg, gården. Åttio år senare köpte min fru Lil och jag gården och har drivit den sedan dess. Jordbruksmarken har till största delen varit utarrenderad, eftersom både Lil och jag har arbetat utanför lantbruket.

 

 

 

 

 

Hitta hit

E22. Från öst, Kalmarhållet. Avfart 63. Du kommer till rondellen vid Arenan. Där finns skyltar till Stora Boråkra.

E22. Från väst, Nättrabyhållet. Det finns två avfarter med nummer 63. Ta den andra, sväng vänster. Du kommer till rondellen vid Arenan. Där finns skyltar till Stora Boråkra.