Vingård

 

P1000589 liten   LM Vinodling Boråkra 4a   62P1150272

Sveriges trädgård och Sveriges soligaste stad har ett gynnsamt klimat för att odla druvor. Mogna druvor är en förutsättning för ett gott vin. Vi låter druvorna hänga kvar så att mognaden blir maximal. Ofta skördar vi i början på oktober. Det är många olika faktorer som avgör när vi beslutar att skörd skall ske. Den fysiska mognaden och sockerhalten, men också angrepp av bin och getingar samt bladmögel och gråmögel som kommer med den fuktiga hösten.

De första vinstockarna planterade vi 2009. Det var 250 Solaris , en druva för vitt vin och 50 Rondo, en druva för rött vin. I dag har vi 4000 stockar 98% Solaris. Det gör oss till den största vingården i Blekinge, och bland de större i Sverige.

Vingårdens terroir håller vi på att utforska. Vingården ligger på en fin södersluttning på bra jordbruksmark nära vatten. En vinstock vill gärna se vatten men men inte stå i vatten.

Terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, ”land”. Det uttrycker olika karaktäristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror. Begreppet inkluderar även platsens traditioner och kultur. Begreppet används främst inom jordbruket för produkter så som vin, kaffe, choklad, humle, tomater, jordgubbar, vete, te och så vidare.

– Wikipedia

Vi tar gärna emot hjälp vid skörd. 2013 och 2014 var medlemmar ur Aktiva Seniorer delaktiga tillsammans med goda vänner. Är du intresserad anmäl dig på hemsidan. EU-logo-jordbruksfonden-farg-200px

Vinmakarna på Vingården Stora Boråkra heter Staffan och Lil Ottosson.

Under 2020 har vi investerat i en ny press och en ny avstjälkare. Detta hjälper oss i att höja kvalitén på vår druvmust, vilket leder till att kvalitén på våra viner blir ännu bättre. 40% av denna investering fick vi via Europeiska Jordbruksfonden.

 


DSC_7070